Το ποσό των θερμίδων της δίαιτας για το κάψιμο λίπους εξαρτάται από το βάρος του σώματος και το χρόνο που απαιτείται για να μειωθεί το βάρος του ατόμου. Μια απώλεια βάρους 2 κιλών τον μήνα θεωρείται ιδανική. Σε μεγαλύτερες απώλειες βάρους οι μεταβολικές διαταραχές και προσαρμογές που προκαλούνται είναι πολύ σοβαρές και συνήθως η γρήγορη απώλεια βάρους ακολουθεί την γρήγορη επανάκτηση του.
Αν ένα άτομο πρέπει να χάσει 2 κιλά σε ένα μήνα, το αρνητικό ισοζύγιο θα πρέπει να είναι 14.000 θερμίδες το μήνα, δηλαδή περίπου 450 θερμίδες ανά ημέρα. Στην πράξη όμως δεν είναι και τόσο απλό γιατί ο οργανισμός αντιδρά σε κάθε αλλαγή και ειδικά στην αρχή. Έχει αποδειχθεί ότι όταν ακολουθείται μια υποθερμιδική δίαιτα ο βασικός μεταβολισμός μειώνεται και η απώλεια βάρους γίνεται δυσκολότερη από την αρχή. Ακόμη η θερμιδική απώλεια εξαρτάται από τον ιστό που καταβολίζεται. Τις δύο πρώτες μέρες καίγεται το γλυκογόνο που είναι αποθηκευμένο στο συκώτι και στους μύες και είναι γνωστό ότι ένα γραμμάριο γλυκογόνου συγκρατεί 3 έως 4 γραμμάρια νερού. Σε ένα μέσο άτομο το απόθεμα γλυκογόνου αποτελείται από 400 έως 500 γραμμάρια γλυκογόνο και 1,5 κιλό νερό. Άρα τις πρώτες μέρες χάνονται γρήγορα δύο κιλά με μικρή θερμιδική απώλεια. Αυτό συνεχίζεται και μερικές μέρες ακόμη γιατί χάνεται συγχρόνως και μυϊκός και λιπώδης ιστός. Η ποσότητα του μυϊκού ιστού που χάνεται εξαρτάται από την ποσότητα πρωτεΐνης που περιέχει η δίαιτα. Όταν καταβολίζεται μυϊκός ιστός φαινομενικά το βάρος που χάνεται είναι μεγαλύτερο γιατί χάνεται και μεγάλη ποσότητα νερού. Στη συνέχεια δημιουργούνται μεταβολικές προσαρμογές και ο οργανισμός προσπαθεί να καλύψει το θερμιδικό ισοζύγιο καίγοντας μόνο λίπος. Είναι γνωστό ότι μία υποθερμιδική δίαιτα δεν προσφέρει επάρκεια διατροφικών στοιχείων γι' αυτό είναι απαραίτητο να υπολογίζονται ορισμένα διατροφικά στοιχεία.
Οι υδατάνθρακες θα πρέπει να καλύπτουν το 60% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η λήξη υδατανθράκων να είναι μικρότερη από 100 γρ. ανά ημέρα. Οι υδατάνθρακες πρέπει να προέρχονται όσο το δυνατόν από φυσικές ανεπεξέργαστες τροφές για να έχουν την απαραίτητη ποσότητα φυτικών ινών. Ακόμη ιδιαίτερη σημασία έχει να χρησιμοποιούνται τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Η πρωτεΐνη πρέπει να καλύπτει το 30% περίπου της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης με σκοπό την διατήρηση θετικού ισοζυγίου αζώτου για την διατήρηση του μυϊκού ιστού. Ακόμη πρέπει να προσέξουμε να χρησιμοποιούνται πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας από άπαχα κρέατα, άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα, ασπράδια αυγών και ψάρια.
Το λίπος πρέπει να καλύπτει λιγότερο από το 10% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης και πρέπει να προέρχεται όσο το δυνατόν από φυτικές πηγές.
Η ποικιλία τροφών σε μία δίαιτα μειώνει την πιθανότητα ανεπάρκειας σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Όταν όμως η δίαιτα ακολουθείται για μεγάλο χρονικό διάστημα θα πρέπει να λαμβάνονται συμπληρώματα διατροφής που να περιέχουν βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
Η πρόσληψη νερού σε καμία φάση της δίαιτας δεν θα πρέπει να μειώνεται.
Η ημερήσια θερμιδική πρόσληψη θα πρέπει να γίνεται με 5 έως 6 μικρά γεύματα κατανεμημένα σε όλη την διάρκεια της μέρας.