Αναερόβια προπόνηση είναι η μορφή της άσκησης κατά την οποία η παραγωγή ενέργειας προέρχεται κυρίως από τον αναερόβιο μεταβολισμό. Τέτοιες μορφές άσκησης είναι όλες σχεδόν οι προσπάθειες που απαιτούν υψηλές εντάσεις και μικρή χρονική διάρκεια. Με την αναερόβια άσκηση προκαλούνται μεταβολικές προσαρμογές που επιτρέπουν την αναερόβια παραγωγή ενέργειας. Οι προσαρμογές αυτές γίνονται συνήθως στους δεσμούς υψηλής ενέργειας και στη διάσπασή τους στα μυϊκά κύτταρα, καθώς και στην προαγωγή της αναερόβιας γλυκόλυσης.
Με την αναερόβια προπόνηση τα αποθέματα τριφωσφορικής αδενοσίνης (ΑΤP) αυξάνονται έως 25% και της φωσφοκρεατίνης περίπου 40%. Ακόμα αυξάνεται έως και 35% το ένζυμο φωσφοκρεατινάση που διασπά την φωσφοκρεατίνη για να σχηματισθεί τριφωσφορική αδενοσίνη. Το ένζυμο φωσφοφρουκτοκινάση που είναι ο βηματοδότης της αναερόβιας γλυκόλυσης αυξάνει την δραστηριότητα του με την προπόνηση έως και 80% διευκολύνοντας έτσι την αποδόμηση του γλυκογόνου. Όταν υπάρχει ανεπάρκεια οξυγόνου όπως άλλωστε συμβαίνει σε προσπάθειες έντονες (αναερόβια προπόνηση), η γλυκόλυση σταματά, δεν παράγεται ενέργεια και η μυϊκή συστολή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Στην περίπτωση αυτή παράγεται γαλακτικό οξύ. Το πυροσταφυλικό οξύ γίνεται δέκτης ατόμων υδρογόνου και ανάγεται σε γαλακτικό οξύ. Τα άτομα υδρογόνου που δέχεται και αφομοιώνει το γαλακτικό οξύ είναι προϊόντα της χημικής αντίδρασης των αναερόβιων διεργασιών της γλυκόλυσης.
Ο αναερόβιος μηχανισμός παραγωγής ενέργειας ενεργοποιείται σε προσπάθειες με υψηλή ένταση και μικρή χρονική διάρκεια. Η ένταση της προπόνησης πρέπει να κυμαίνεται από 80% έως και το 100% της μέγιστης χωρητικότητας και η χρονική διάρκεια να είναι από 30΄΄ έως και 2 λεπτά.
Εφαρμογές
Την αναερόβια προπόνηση την χρησιμοποιούμε για της αύξηση την δύναμης, της εκρηκτικότητας, της μυϊκής μάζας και της αντοχής σε προσπάθειες με υψηλή ένταση. Η ένταση της προπόνησης πρέπει να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα από 85 - 95%.
Για την αύξηση της εκρηκτικότητας και της αντοχής η ένταση πρέπει να ισοδυναμεί με το 75 - 85% της μέγιστης δύναμης, για την αύξηση της μυϊκής μάζας το επίπεδο έντασης μπορεί να κυμαίνεται από 55 - 85% της μέγιστης δύναμης, ανάλογα με το επίπεδο προπόνησης και την τεχνική της προπόνησης που εφαρμόζεται.