Position 5

Curabitur orci hendrerit In rhoncus iaculis ut Quisque convallis sem egestas. Curabitur quis wisi id Fusce neque sem Cras id Curabitur eros. Velit nec tempus ligula sed penatibus dui habitasse tellus Lorem Sed. Elit condimentum dapibus Phasellus Nunc turpis tristique tincidunt ac orci at. Dapibus scelerisque.

Δαγκώματα ζώων
Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι τα παιδιά κινδυνεύουν από δαγκώματα άγριων ζώων. Όμως αυτό δεν ισχύει, διότι τα συχνότερα δαγκώματα προέρχονται από ζώα με τα οποία το παιδί είναι εξοικειωμένο, περιλαμβανομένων και των κατοικίδιων. Αν και ο τραυματισμός είναι συνήθως ελαφρύς, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά σοβαρός.

Αν το παιδί αιμορραγεί, εφαρμόστε πίεση στο τραύμα για 5 λεπτά περίπου ή ως ότου σταματήσει η αιμορραγία. Πλύνετε μετά την πληγή με σαπούνι και νερό και ενημερώστε τον παιδίατρό σας. Εκείνος θα σας πει αν πρέπει το παιδί να πάρει αντιβιοτικά, να κάνει αντιτετανικό ορό και αν χρειάζονται ράμματα.
Αν πρόκειται για ζώο που δεν γνωρίζουμε αν είναι εμβολιασμένο για τη λύσσα, αυτό θα πρέπει να επιτηρείται για την πιθανότητα να πάσχει από τη νόσο. Στην περίπτωση που το ζώο εκδηλώσει ύποπτα σημεία της νόσου θα πρέπει να θανατωθεί και να εξεταστεί ο εγκέφαλός του. Συγχρόνως, θα πρέπει να ξεκινήσει αντιλυσσική αγωγή στο παιδί που υπέστη το δάγκωμα.
Η λύσσα είναι μια σοβαρή λοιμώδης νόσος που οφείλεται σε ιό και μεταδίδεται από διάφορα ζώα που είναι μολυσμένα. Προκαλεί υψηλό πυρετό, δυσκολία στην κατάποση, σπασμούς, ακόμη και θάνατο. Ευτυχώς η νόσος είναι εξαιρετικά σπάνια στις μέρες μας, στην Ελλάδα δεν έχει αναφερθεί κανένα κρούσμα από το 1960 έως σήμερα. Αν το δάγκωμα προέρχεται από ζώο που είναι άγριο και δυνητικά μπορεί να κρύβει λύσσα, θα πρέπει άμεσα να θυσιαστεί για να εξεταστεί ο εγκέφαλός του.

Ανθρώπινα δήγματα (δαγκώματα)
Τα παιδιά συχνά μπορεί να δαγκώσουν το αδελφάκι ή ένα συνομήλικό τους παιδί. Είναι πολύ σημαντικό, ειδικά αν υπάρχει λύση της συνέχειας του δέρματος (πληγή) να πλυθεί πάρα πολύ καλά με νερό και σαπούνι. Επικοινωνήστε άμεσα με τον παιδίατρό σας, για το αν θα χρειαστούν αντιτετανικός ή αντιβίωση. Αν πρόκειται για απλή εκδορά ή αμυχή παρακολουθείστε το τραύμα για λίγες ημέρες, για να αποκλείσετε την πιθανότητα επιμόλυνσης.