Position 5

Curabitur orci hendrerit In rhoncus iaculis ut Quisque convallis sem egestas. Curabitur quis wisi id Fusce neque sem Cras id Curabitur eros. Velit nec tempus ligula sed penatibus dui habitasse tellus Lorem Sed. Elit condimentum dapibus Phasellus Nunc turpis tristique tincidunt ac orci at. Dapibus scelerisque.

Σε αλκοολικά άτομα που κάνουν χρόνια κατάχρηση οινοπνεύματος, όσο κι αν αυτό φαίνεται παράδοξο, η διακοπή της λήψης αλκοόλ χωρίς την κατάλληλη ιατρική παρακολούθηση και υποστήριξη, δεν είναι μόνο δύσκολη, αλλά και επικίνδυνη.

Δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιος αλκοολικός αποφασίζει να διακόψει το ποτό. Επίσης συχνές είναι και οι περιπτώσεις αλκοολικών οι οποίοι για κάποιο λόγο δεν έχουν πρόσβαση σε αλκοόλ. Για παράδειγμα η νοσηλεία τους για κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας, ή και η καθήλωση τους στο κρεβάτι μετά από κάποιον τραυματισμό δεν τους επιτρέπουν την κατανάλωση οινοπνευματούχων. Και στις δύο περιπτώσεις και περίπου 2 με 3 24ωρα μετά την τελευταία λήψη αλκοόλ, οι ασθενείς παρουσιάζουν αρχικά τρόμο (τρέμουλο) στα χέρια, ταχυκαρδία, έντονες εφιδρώσεις, αύξηση της αρτηριακής πίεσης και αϋπνία. Εφόσον στη φάση αυτή δεν κάνουν χρήση αλκοόλ, τότε πλέον εκδηλώνουν και ψυχικά συμπτώματα. Συναίσθημα έντονου φόβου μαζί με ακουστικές και απτικές ψευδαισθήσεις κυριαρχούν. Στο στάδιο αυτό παρατηρούνται και γενικευμένες τονικοκλονικές επιληπτικές κρίσεις. Στα μεσοδιαστήματα οι ασθενείς είναι πλήρως αποπροσανατολισμένοι, συγχυτικοί και ίσως διεγερτικοί. Στην πορεία τα φυτικά φαινόμενα (ταχυκαρδία, εφιδρώσεις κ.λπ.) γίνονται πιο έντονα. Παράλληλα παρατηρείται και αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος. Οι μεταβολές της αρτηριακής πίεσης καθώς του καρδιακού ρυθμού είναι έντονες και μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε καρδιακή ανεπάρκεια. Η κατάσταση αυτή διάρκεια από 3 έως και 10 ημέρες. Παλαιότερα και χωρίς ειδική αγωγή η θνητότητα αυτών των καταστάσεων έφτανε στο 30%. Σήμερα με την κατάλληλη αντιμετώπιση κάτω από συνθήκες εντατικής νοσηλείας το ποσοστό αυτό έχει περιοριστεί στο 0,5 έως 5%.

Καθίσταται λοιπόν σαφές ότι κάθε προσπάθεια διακοπής του αλκοόλ σε άτομα με ιστορικό αλκοολισμού θα πρέπει να γίνεται κάτω από στενή ιατρική παρακολούθηση και φροντίδα. Επίσης η έναρξη στερητικών συμπτωμάτων αποτελεί σημάδι ζωτικού κινδύνου για τον πάσχοντα, ο οποίος έχει άμεση ανάγκη θεραπείας και ενδεχομένως νοσηλείας σε μονάδα αυξημένης φροντίδας.