Τι είναι η Πάθηση

Περιγραφή
Ο όρος άποιος διαβήτης δηλώνει τη διάβαση μέσω του νεφρικού ηθμού μεγάλης ποσότητας αραιών ούρων που δεν περιέχουν γλυκόζη.

Συμπτώματα

Η κλινική εικόνα του άποιου διαβήτη συνιστάται σε πολυδιψία και πολυουρία.
Ο όγκος των ούρων σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να φθάσει τα 25 lit./24ωρο. Συνήθως

όμως είναι μεταξύ 3 - 6 lit./24ωρο. Τα ούρα είναι αραιά, άχρωμα με χαμηλό ειδικό βάρος.
Οι προχωρημένες μορφές άποιου διαβήτη οδηγούν σε βαριά υπερνατριαιμία και βαριά αφυδάτωση.

Αιτιολογία

Υπάρχουν δύο μορφές άποιου διαβήτη:
α) Ο κεντρικός άποιος διαβήτης όπου ελαττώνεται η έκκριση αγγειοπιεσίνης (ορμόνη) από τη υπόφυση λόγω τραυματισμών στο κεφάλι, εγκεφαλικών όγκων, χειρουργικών επεμβάσεων στον εγκέφαλο, εγκεφαλικών φλεγμονών (π.χ. μηνιγγοεγκεφαλίτιδα), σαρκοείδωσης. Πάντως, στο 25% των περιπτώσεων δεν ανευρίσκεται αίτιο και
β) Ο νεφρογενής άποιος διαβήτης όπου έχουμε διαταραχή της δράσης της αγγειοπιεσίνης στα νεφρικά σωληνάρια. Ο τύπος αυτός μπορεί να είναι κληρονομικός ιδιαίτερα σε άνδρες ή επίκτητος και να οφείλεται σε χρόνια πάθηση των νεφρών, υποκαλιαιμία, υπερπαραθυρεοειδισμό, αλδοστερονισμό ή λήψη διαφόρων φαρμάκων όπως λίθιο.

Μετάδοση

Ο νεφρογενής άποιος διαβήτης παρουσιάζεται συνήθως ως γενετική διαταραχή ακολουθώντας το φιλοσύνδετο χαρακτήρα γενετικής μεταβίβασης.

Διάγνωση

Η διάγνωση του αποίου διαβήτη γίνεται με την κλινική εικόνα (πολυουρία - πολυδιψία) και με εργαστηριακές εξετάσεις:
α) μέτρηση της αγγειοπιεσίνης στο αίμα που είναι σε χαμηλές τιμές μέθοδος όμως πολύ δαπανηρή,
β) μέτρηση της ωσμωτικότητας του πλάσματος σε σχέση με τη ωσμωτικότητα των ούρων. Στον άποιο διαβήτη η ωσμωτική πίεση ούρων (ΩΠΟ) είναι μικρότερη από την ωσμωτική πίεση πλάσματος (ΩΠΠ).

Θεραπεία

Η θεραπεία του κεντρικού άποιου διαβήτη εξαρτάται από τη βαρύτητα της έλλειψης της αγγειοπιεσίνης (ορμόνη που εκκρίνεται από την υπόφυση). Σε περιπτώσεις μερικής έλλειψης ενισχύεται η δράση της στο νεφρικό σωληνάριο με τη χορήγηση χλωροπροπαμίδης.
Σε περιπτώσεις βαριάς έλλειψης αγγειοπιεσίνης απαιτείται θεραπεία αναπλήρωσης της ορμόνης εξωγενής είτε με τη μορφή ενδομυϊκής χορήγησης είτε με τη μορφή ρινικού ψεκασμού ορμόνης.
Αντίθετα δεν υπάρχει ειδική θεραπεία του νεφρογενούς άποιου διαβήτη. Η πολυουρία εδώ μπορεί να ελαττωθεί με τη μείωση του αλατιού στη τροφή και με τη χορήγηση θειαζιδικών διουρητικών.

Επιπλοκές

Οι επιπλοκές στον άποιο διαβήτη είναι αναστρέψιμες με τη θεραπεία. Πάντως είναι η βαριά αφυδάτωση και η βαριά υπερνατριαιμία που δυνητικά μπορεί να οδηγήσουν σε εγκεφαλική βλάβη.


Σχετικοί Ιατρικοί Όροι:

Αγγειοπιεσίνη
Είναι ορμόνη που εκκρίνεται από τον οπίσθιο λοβό της υπόφυσης (νευροϋπόφυση) και ρυθμίζει τη ωσμωτική πίεση στο ανθρώπινο σώμα. Η κυριότερη περιοχή δράσης της είναι το περιφερικό τμήμα των νεφρών όπου αυξάνει τη ωσμωτική διαπερατότητα για το νερό και τη ουρία. Έτσι, με απλά λόγια. αν έχουμε για 10 - 12 ώρες στέρηση νερού φυσιολογικά αυξάνεται η έκκριση της ορμόνης από τη υπόφυση.
Αντίθετα αν έχουμε πολυδιψία και υπερυδάτωση του οργανισμού η έκκριση της ορμόνης αναστέλλεται.